Na vymenu oleja v prevodovke sa nazory rozchadzaju.Niekto tvrdi, ze je to dozivotna napln a niekto povie, ze menit po 5 rokoch.
Ja som sa do toho pustil skor z nudze, lebo pri montazi prevodovky sa mi podarilo par dcl nedopatrenim vyliat.
Objednal som Castrol Manual TAF-X SAE 75W-90 full synthetik. Napln je 1,75 l. Pozn : vyrobca odporuca 75W90 so špeifikaciou WSD-M2C200-C .
Potrebne naradie:hever, kluc 19 na kola, torx T25 na spodny kryt motora, imbus 8mm na zatky prevodovky.
Obtiaznost: lahka.
Postup: zohrej auto, zdvihni auto, odmontuj lave predne kolo, z boku prevodovky su dve zatky (vid obrazok), jedna vypustna, druha kontrolna. Vyskrutkuj obe, samozrejme podloz nejaku nadobu na stary olej, nechaj vytiect napln.
Naskrutkuj spodnu zatku a mozes zacat plnit. Najlahsie to ide velkou striekackou priamo do otvoru po kontrolnej zatke, pripadne z vrchu prevodovky je napustaci resp.
odvzdusnovaci otvor (vid obrazok) zakryty gumennou zatkou. V tomto pripade je potrebne vymontovat cely airbox. Ja som naplnil 1,65 l cez kontrolny otvor (uz zacinal olej vytekat), potom som ho zaskrutkoval a este asi 1,5 dcl som vstrekol z vrchu.
Poznamka: Vyrobca odporuca pouzit nove tesnenie pod zatky. Plati pre starsie prevedenie. Ja uz mam osadene zatky bez medeneho tesnenia.
Zaroven som menil aj olej v motore, ale ten navod uz tu je od Toma.
Edit: Dnes som skusal auto po mojich opravach a vsetko slape OK. Naschval som ho nechal v noci vonku na mraze aby som vyskusal ako idu rano radit rychlosti a mozem
povedat, ze vymena oleja sa oplatila. Ide mi krasne zaradit spiatocka aj dvojka, co pred vymenou obcas haprovalo. Takze sa potvrdilo, ze nic nie je vecne, ani olej v prevodovke.
Budem to casom sledovat aby som mohol nieco napisat aj ku Castrolu. Zatial bez pripomienok.
Poznámka: Pohlad od spodu na vyskrutkovane zatky
DSC00710.JPG [ 76.74 KiB | Zobrazeno 102804 krát ]
Poznámka: Hore kontrolny otvor, dole vypustaci.
DSC00713.JPG [ 69.28 KiB | Zobrazeno 102730 krát ]
Poznámka: Napustaci otvor.
DSC00715.JPG [ 86.7 KiB | Zobrazeno 102731 krát ]